SAN AGUSTÍN är en mycket speciell plats i det colombianska landskapet Huila och orten är förmodligen mest känd för sin arkeologiska park och de fina hantverksarbeten som tillverkas där. Numera finns den med på Unescos lista över världsarv och det man kan studera där är framförallt en gigantisk begravningsplats med ett stort antal skulpturer som skapades av de människor som levde i området med början ungefär 3200 år före vår tideräkning. De arkeologer som har forskat kring denna bosättning menar att de fynd som gjorts av guld-, keramik-, skulptur-, och jordbruksföremål  ger belägg för att här existerade en högt utvecklad kultur redan år 700 f.v.t.

sanagustin_07
karta-sanagustin
Karta: Instituto Geográfico Agustín Codazzi (IGAC).

Vi startade tidigt på morgonen från departementshuvudstaden Neiva och reste genom ett regnigt landskap under förmiddagen. Under dessa dagar som vi var på resande fot pågick en nationell transportstrejk  och utefter vägarna såg vi tydliga bevis på detta i form av många parkerade lastbilar med protesterande chaufförer framför sina tunga arbetsredskap. Slagord i form av plakat och banderoller hängde utefter och omkring fordonen. Vi fick även stanna på några ställen för att släppa fram ett par lastbilskonvojer av chaufförer som inte deltog i strejken, eller som hade en last som ansågs livsviktig. Polisens särskilda insatsstyrka med sina svarta uniformer och kraftiga beväpning var på plats och skyddade de som inte deltog i protestaktionen.

Bilderna som följer i bildspelet har sitt fokus på landskapet och på den arkeologiska parken och de berättar inte något om alla de turister från olika delar av världen som vi stötte på under vårt besök i San Agustín. Där fanns bl.a. besökare från Tyskland, Nederländerna och Japan och trots att vädret var väldigt regnigt under eftermiddagen så njöt vi av denna högst angenäma och spännande upplevelse på kulturhistorisk mark.

Avslutningsvis kan nämnas att San Agustín ligger i södra Colombia och i detta bergiga landskap har den så betydelsefulla Magdalenafloden sin källa vid en lagun. De vattendrag som finns där fyller kontinuerligt floden med en livgivande energi som sedan används vid vattendammar och slutligen som transportled ända fram till Karibiska havet. Vattentillgången är ju livsviktig för alla samhällen och reser man utefter Magdalenafloden så inser man snabbt att utan denna resurs skulle många städer och byar inte existera.